19 Eylül 2020 Cumartesi

Kişniş Tohumu Hakkında



Kendinizi keyifsiz ve cansız hissediyorsanız  çiğneyeceğiniz birkaç kişniş tohumu ile kendinizi çok daha iyi hissedebileceğinizi biliyor muydunuz?  İşte böyledir doğadan gelenler, iyileştiricidir.

 Yeter ki biz ne işe yaradıklarını bilelim!

Eylül ayları kişniş bitkisinin olgunlaştığı aylardır. Yemeklere eklenen kişniş tohumunun lezzeti konusunda her ne kadar toplum ikiye ayrılmış olsa da, vücudunuza sağlayacağı faydaları düşününce tüketmek için çaba göstereceğinizi düşünüyorum ve sizleri kadim bilgiler içeren Ayurveda da tüm bedenler için tüketebileceğimiz tatlı, buruk ve serinletici baharatla  baş başa bırakıyorum;

Diyet deyince aklımıza hep tatsız tuzsuz yemekler geliyor ama yemeğe tat veren pek çok baharat var, ki zaten yemeklerin lezzetini de baharatlar oluşturuyor.

İşte bugün sebze yemeklerine de çok yakışan ve çay olarak da tüketebileceğiniz minicik bir  baharatın içinden geçelim istedim;

Halk arasında aş otu diye de bilinen kişniş tam bir diyet lifidir, kalsiyum, demir, magnezyum ve sodyum gibi birçok mineral içerir. K vitamini ve protein bakımından oldukça zengindir. Vücutta bulunan ağır metalleri vücuttan uzaklaştırır. 

Tohumu midenin güçlenmesini, sindirimin kolaylaşmasını sağladığı gibi kadınlarda menstrüel bozuklukları, cilt iltihabını gidermekte de  etkilidir. 

Anti- enflamantuar özelliğinden bahsedilir. Kan basıncını düzenlemeye, kötü kolesterolü düşürmeye yardımcıdır.

Güçlü bir antioksidandır, sindirim sisteminizi rahatlattığı gibi, sinir sisteminizin de rahatlamasına yardımcı olur. Güçlü bir toksin atıcıdır.

Toz halini almak yerine, tohum halinde alıp, havanda döverek ya da baharat öğütücüden çekerek kullanmanız çok daha sağlıklıdır.

Faydalarından yararlanmak için balla karıştırarak yiyebileceğiniz gibi, çay olarak ve yemeklere tohumlarını ekleyerek de fayda sağlayabilirsiniz.

Gebelik  döneminde kullanımı önerilmez.

mide asidi sorunu yaşayanların uzak durması gereken bir baharattır. Ciddi bir rahatsızlık yaşayanlar, tıbbi ilaç kullananlar lütfen doktorunuza danışmadan kullanmayınız.

Unutmayın! her bitki ve baharat fayda sağlayacağı gibi zarar da verebilir dozunda ve gerektiği gibi tüketelim.

Hepinize sağlıklı günler dilerim.


Sağlıklı Beslenme Koçu

İnstagram: @nsaglik_penceresi




Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Wellbeing Danışmanı

Fotoğrafım
İyi olma hali küçük bir gülümseme ile başlar

Merhaba, Nalan'ın Sağlık Penceresine Hoşgeldiniz

2000 li yılların başından itibaren ilgi duyduğum ve daha çok kendimde denediğim ve her zaman başarılı sonuçlar aldığım bitkiler ile ilgili 2014 yılı başında eğitimini alarak devam ettim .Şimdi bilgilerimi dilimin döndüğü kadarı ile sizlere de aktarma çabasındayım....Umarım hepinize şifa olurum......Hepinizi Sevgiyle Kucaklıyorum

  Herkese Günaydınnnn Bu sabah herzaman ki gibi erkenden uyandım, ılık ballı limonlu suyumu aldım ve biraz makale okuması yapacaktım, lakin ...

başarı hikayemde yer alan eserler

  • Ayurveda 100 soru 100 cevap
  • Beynini Genç Tut
  • Bir Yaşam Sentezi
  • Genleriniz Kaderiniz Değildir
  • İlaç Gibi Yemekler
  • İlaçsız Yaşam
  • iyilik Sende
  • Kansersavar Mutfak
  • Mutluluk Kürleri
  • Nefeste Saklı hayat
  • Organik Eczanemin Aroma Kokulu Bahcesi
  • şifalı Bitkiler